Stoycho Mladenov - official website» Media

Българският фараон в Кайро

Дата:27.11.2010

Салям алейку, кептън Младенов!

Тези думи днес могат да се чуят на много места из Кайро. И край пирамидите, и на стадион “Петроспорт”, и в търговските центрове, и просто на улицата. За арабите “кептън” (в превод от английски - капитан) е обръщение за особено уважение. А един българин вече го е заслужил.

Преди почти 30 години той стана екзекутор на “Ливърпул”. Спечели куп отличия като футболист и треньор. А днес е българският фараон в Египет. Името на Стойчо Младенов носи вятъра на промяната в най-силната футболна африканска страна. За хората от Сахара играта е любов и начин на живот. Всеки ден вестници и телевизии правят репортажи за един малко известен доскоро отбор - ЕНППИ. Започнал едва десетата си година в първа дивизия, медиите признават, че играе най-добрия футбол. И дори вещаят в близко бъдеще титла! А това звучи като ерес - златото е запазено по фараонска повеля за “Ал Ахли” и “Земалек”. За една година “кeптън Младенов” преобърна представите на арабите. Научи ги да играят с четирима защитници в линия - нещо немислимо доскоро в страната. Научи ги на агресивност и борбеност. А арабите са известни най-вече със своя артистизъм на терена редом с голяма ленивост.

Когато пристига на “Петроспорт”, служители от охраната първи посрещат треньора. Поклони, ръкостискания, възклицания “кептън Младенов”... В арабския свят йерархията се спазва като закон. Същото се отнася и за футболистите. И когато подчиненият чуе добра дума от началника, му поникват крила.

Заедно с помощника си и бивш съотборник в ЦСКА Илия Дяков, който живее в Египет вече 17 години, треньорът обикаля футболистите, потупва ги по рамото, разпитва ги дали са добре семействата им. Това е достатъчно на терена те да са готови да умрат за него. Както правеха играчите на ЦСКА при двете титли, гарнирани с рекорди през 2002 и 2008 г.

Веднъж в историята си ЕНППИ е заложил на неизвестен немски треньор и се е провалил. Хванали се за главата от прищевките му. Сега намери българска рецепта и тръгна нагоре. Младенов и първият му асистент Анатоли Нанков вече постигнаха една голяма победа - 3:1 над обявения за тим №1 на ХХ век в Африка - “Земалек”. Следващото дерби срещу безспорния лъв на континента в последните години “Ал Ахли” завърши със загуба 2:3. “Не знам какво ви е разказал Младенов, но в този мач трябваше да победим с три гола разлика, а загубихме в 93-ата минута - ядосва се помощник-треньорът Махмут Салех, който е играл 11 сезона в гранда. - Играем най-добрия футбол, но ни липсва малко късмет.”

ЕНППИ е тим на едноименната петролна компания, който намери мястото си под слънцето. Фирмата притежава още един клуб от елитната дивизия “Петроджет”. В последните години ЕНППИ набира скорост в Персийския залив и логично поглежда към най-голямата любов на египтяните - футбола. Едно второ място в класирането през 2005-а е малко. Именно затова е поканен Младенов, прочул се вече в този край на света със спечелената купа на Залива и влизането в азиатската Шампионска лига със саудитския “Ал Ахли”.

“През този сезон е немислимо да се говори за титлата - казва Младенов. - Нека да пипнем състава на няколко места и можем да станем конкуренти на “Ал Ахли” и “Земалек”. Сега целта е да сме сред първите четири и да участваме в африканската Шампионска лига.”

Базата на ЕНППИ може да стане обект на завист на всички клубове в България. Около стадиона, намиращ се в т.нар. нов Кайро, има няколко игрища - затревени и изкуствени. Ресторанти, детски площадки, басейни допълват картината. Всеки може да е пожизнен член на клуба и да използва с огромно намаление всички екстри.

Без една! Тя е само за избрани. На няколкостотин метра над арената се намира “Скай Ресорт” - едно от най-баровските места на Кайро, което също е под шапката на петролната компания. Без Младенов там е невъзможно да се влезе, а когато си с него, можеш да се почувстваш като част от свитата на фараоните. За ВИП-овете има съвсем малък футболен терен с осветление. Именно в италианския ресторант до него след двучасов разговор Младенов се съгласява да стане треньор на ЕНППИ миналия декември. Сега вратите са отворени за него и гостите му - за басейна, няколкото вида ресторанти, залата за билярд. “Не съм добър с тези топки - признава си Младенов, докато се прицелва с щеката. - Затова всеки трябва да прави каквото може. Но за удоволствие няма лошо да поиграем билярд.”

Аплодисментите в залата обира Дяков. Без да се притеснява от липсата на практика, помощник-треньорът прави няколко майсторски опита. А управителят на залата кима задоволително с глава и зове: “Още малко тренировки и ви включваме във ВИП турнира.”

Кайро е известен с безкрайния прах от Сахара и пирамидите - най-голямото чудо на света. Отидете ли заедно с Младенов в Гиза, наистина става страшно. Полицаите на входа веднага познават треньора. Не са фенове на автографите, но всички искат снимки. За билети и за формалности, естествено, не се говори. А с него винаги е и Илия Дяков, който на перфектен арабски превежда и обяснява как ЕНППИ вече е фактор в египетския футбол. Колите минават под обстойна проверка заради страх от атентати, но не и на българската група. Край Хеопсовата пирамида обикалят десетки камили, а собствениците им веднага познават Стойчо. “Кептън Младенов, искате ли да се качите?”, “Може ли една снимка с вас?”, “Ето ви визитната ми картичка, обадете се, когато идвате!”

Атаката е от вси страни. А от нея печели Анатоли Нанков. “Преди 23 години бях тук с младежкия национален отбор, нямах нито стотинка в джоба - разказва бившият национал. - Не знаех, че трябва се плаща и се качих на камилата. Когато разбраха, че нямам пари, не искаха да ми позволят да сляза. Добре че треньорът ми Христо Андонов извади 5 долара.”

Един от продавачите на сувенири край сфинкса също познава Младенов. “Моят син е капитан на юношите на “Земалек” и е много голям ваш почитател, няма да повярва, че сме се срещнали”, казва с почитание човекът. “Познавам го, хайде да го взимаме в ЕНППИ”, отвръща треньорът.

Стойчо Младенов наистина е българският фараон в Египет. “Знам, че Господ е с мен и ми помага - казва треньорът. - Когато си честен с хората, резултатите идват. Така е минала цялата ми кариера. Наслаждавам се на уважението, което египтяните имат към мен. Такава всеобща любов съм имал само като футболист в Португалия.”

Къде е ЦСКА в египетската авантюра на Младенов? “Хайде да не говорим на тази тема, защото след мои думи винаги започват спекулации и “доброжелателите” излизат от дупките си”, моли легендата на “червените”. И затваря лаптопа си, на който грее негова снимка с надпис “Благодарим ти, Стойчо! Завинаги един от нас”.

“Подарък ми е от феновете на ЦСКА и ще остане до сърцето ми, докато съм жив”, завършва българският фараон в Египет. И тръгва към “Петроспорт”, където вече чакат своя “кептън”.

Кайро - София

Дядо Стойчо празнува на кораб по Нил


“Силен човек съм, умея да сдържам емоциите си, но този път не удържах сълзите.

На 17 ноември Стойчо Младенов научи в Кайро, че е станал за първи път дядо. Роди се малката Дария - дъщерята на сина му Александър и приятелката му Александра. Малката принцеса е кръстена на Дарина, съпругата на треньора.

Цифрите от датата на раждане са символични за Младенов - на 17 март 1982 г. той вкара знаменитите голове, с които ЦСКА отстрани “Ливърпул” в четвъртфинал за КЕШ.

“Синът ми Стойчо ми обеща, че ще имам и внук”, разказа развълнуваният дядо, който още няма бели коси. В жълтата преса вече излезе информация, че Младенов си боядисва косата, за да изглежда млад. Но папараците не забелязали докрай - появили са се “небоядисани” бели косми.

Купонът за здравето на Дария беше на луксозен кораб по река Нил. Ресторантът, с който нощем можеш да видиш цялата величественост на града, е сред любимите на треньора. “Да имаш внуче е едно от най-прекрасните чувства, които може да изпита човек. Пожелавам ги на всички”, вдига наздравица Младенов.

Директорът на отбора ЕНППИ: С Младенов можем да се мерим с големите


Спортният директор на ЕНППИ Аля Абдел Садек е сред известните хора в египеткия футбол. Дългогодишна звезда на гранда “Ал Ахли”, продължил в управленските структури на клуба и днес се заел с мисията в петролния тим.

“Със Стойчо Младенов искаме да се мерим с големите отбори - казва Садек. - Благодарение на неговата работа в последните месеци имаме трима нови национали. Играем красиво и се надявам скоро все повече да материализираме превъзходството си. Нашият проблем е липсата на публика. Отборът е млад, няма привърженици. Идват по 2-3 хиляди, а “Ал Ахли” може да напълни стадион от 70 000.”

Садек не е типичният спортен директор. Преди всичко той е приятел с футболисти и подчинени. Преди и след тренировка играчите отиват при него - прегръдка, типични арабски целувки по бузите, няколко думи. “Футболистите имат проблеми извън терена - казва шефът. - Работата ми е да помагам. Жени, деца, братя, сестри... Все има по нещо и трябва да им се помага. Понякога някои не се представят добре, не играят и започват да недоволстват.” Директорът, известен, че винаги се облича елегантно с маркови дрехи, не пропуска тренировка. Опитва се да помага на българските треньори да не бъдат лишени от нищо. На един обяд се присегнал и бръкнал в чинията на Младенов. “Това е знак, че те има като брат”, обясни помощникът Илия Дяков.

Тимът е хитът на сезона


ЕНППИ е хитът на сезона в Eгипет. В последния мач тимът на Стойчо Младенов победи драматично съперник от Кайро - 3:2. На терена на “Уади Дигла” победен гол в последната минута вкара нападателят Рауф. Преди това ЕНППИ поведе чрез звездата си Абдер Захер, но допусна обрат до 2:1. През второто полувреме тимът на българското трио изпусна дузпа, но в последния четвърт час спечели битката.

ЕНППИ е трети в класирането на четири точки от лидера “Земалек”, който вече беше победен с 3:1 в началото на сезона. Вторият в таблицата “Итихад” (Ал Шорта) води на Младенов по голова разлика. Следващият шампионатен мач на ЕНППИ е срещу “Ал Интаг” на 12 декември.

Даде играч на Висшата лига


Стойчо Младенов даде играч и на най-атрактивното първенство - английската Висша лига. През лятото “Съндърланд” взе под наем левия халф Ахмед Ал-Мохамеди за 2,5 милиона лири - рекорден трансфер за ЕНППИ.

Заради футболиста, който игра при голямата победа с 3:0 над “Челси” преди десет дни, всички в клуба са фенове на английския отбор. Във вторник целият отбор коментираше двубоя “Съндърланд” - “Евертън” (2:2), въпреки че египетската звезда влезе в игра чак в 85-ата минута.

България с още двама кандидати за “Формула 1”


Докато Владимир Арабаджиев се бори за място в “Лотус” за тестпилот, в Кайро има още двама българи, които спокойно могат да кандидатстват за място във “Формула 1”. Да шофираш в египетската столица е вдигащо адреналина изживяване. На практика нито едно от правилата за движение не се спазва, но и полицията не гони никого.

Номер едно сред българите на пистата е Илия Дяков. Бившият национал, играл на “Мондиал '86” отдавна се е научил да лети по магистралите. Има добър ученик - своя началник в ЕНППИ Стойчо Младенов.

“Веднъж вечер се прибирахме с Анатоли Нанков към дома, а в кръговото движение и обратно на движението изскочи камион със загасени фарове - разказва треньорът. - Едва успяхме да избегнем удара. Разбрахме, че в Египет е традиция нощем да се кара със загасени фарове.”

“Тойота”-та на Младенов отдавна се е вписала в движението, където от десет коли девет са с видими “травми” от пътно-транспортни произшествия. Мигачите в Египет са “забранени със закон”, предимство има този, който е по-нахален, а задръстванията са гигантски.

“И в Саудитска Арабия движението е трудно, но тук градът е огромен - обяснява Младенов. - Нямам избор и трябва да карам като другите. Още малко и съм готов за “Формула 1”. В България всеки египетски шофьор сигурно ще бъде набит на десетата минута, а за глобите му не ми се мисли...”

източник: в-к Труд


«